Čišćenje računara

Čišćenje kompjutera je obavezno na svakih godinu-dve, u zavisnosti od uslova pod kojima radi. Naš servis računara će vam uvek izaći u susret kada niste u mogućnosti da samostalno obavite čušćenje računara. Čistoća računara je pola zdravlja ove korisne mašine. Čist računar je uvek spreman za rad i na povišenim letnjim temperaturama, bez pregrevanja i zujanja ventilatora koji rade na maksimumu. Ali, posle nekog vremena, prašina, masnoća, pepeo i ostala prljavština se nakupe i usporavaju rad kompjutera. U tom slučaju, prvi simptomi su sporo podizanje sistema, računar sporo radi, jako toplo ili vrelo kućište, često gašenje računara i stalno se restartuje. Ako se non stop uključuje računar koji već pregrejava može stradati procesor ili matična ploča. Tada imamo situaciju da se Windows podiže, čuje se zvuk ali nema slike na monitoru, ali i da se uopšte više ne može upaliti računar. Na kraju, strada napajanje ili grafička karta koja se takođe mora očistiti na vreme.Ako vam se bilo šta od ovoga dešava, proverite najpre da li je sve u redu sa napajanjem. Mekanom četkicom prebrišite otvore ili usisivačem slobodno pređite preko svih otvora na napajanju. Često se dogodi formiranje takozvanog “tepiha” na rešetki za hlađenje, usled čega se sav topli vazduh vraća nazad i dodatno greje sve komponente u računaru i skraćuje radni vek napajanja. Ako je okom vidljiv, pokušajte čačkalicom da lagano rastresete tepih i prašinu, a zatim usisivačem pređite preko rešetke. Budite veoma pažljivi kako ne bi ste izazvali neko oštećenje.Ako se problem i dalje ponavlja, vreme je za generalno čišćenje kompjutera kao ičišćenje laptopa je leto i temperatura raste iz dana u dan. Vrelo kućište i učestali restart kompjutera su samo neki simptomi koji nas navode na čišćenje kompjutera od prašine. Ako je vaš računar prljav, nije čišćen od kako je kupljen, potrebno je hitno reagovati kako bi se njegov radni vek produžio. Kompletno čišćenje vam jedino može rashladiti računar ! Naš laptop servis, desktop PC servis profesionalno radi ovu vrstu usluga veoma povoljno brzo i kvalitetno.

ČIŠĆENJE RAČUNARA KOMPLETNO

AKCIJA – GENERALNO ČIŠĆENJE RAČUNARA OD PRAŠINE I VIRUSA – 1500 DINARA

Prašina u računaru je veoma štetna po sve elektronske komponente. Takođe, prašnjav kuler gubi na svojoj efikasnosti i do 90 % i biva često puta pokvaren zbog ne-čišćenja.

Ako niste vešti u čišćenju računara, savetujemo vam da ne pokušavate sami da to uradite posebno nipošto ne nasedajte na priču da se to kompresorom radi najbolje. Prvo, možete da oštetite osetljive komponente (čupanje kondenzatora). Drugo, može se desiti da napravite još veći problem ako zaboravite da vratite kuler na svoje mesto. Razni tutorijali sa Youtube-a su korisni za rasklapanje i čišćenje računara, ali samo ako znate šta radite.

Čišćenje računara obavljamo na terenu i u servisu, po najpovoljnijoj ceni. Pristup čiššćenju je isti za sve modele kućišta računara..

Redovna cena usluge čišćenja kompjutera i zamene termičke paste je od 1.200 – 2.000 dinara.

  • Čišćenje rashladne grane, kulera, unutrašnjosti računara, rešetke, svih komponenti
  • Čišćenje tastature i miša od masnoće, pepela, vlage, prašine
  • Obavezno nanošenje nove termičke paste na procesoru, grafičkom čipu i čipu biosa (zamena paste)
  • Podmazivanje kulera ukoliko je bučan ili zamena kulera na procesoru, u kućištu i na napajanju
  • Fizičko/hemijsko odrstranjivanje zapeklih nečistoća i masnoća
  • Provera operativnog sistema nakon čišćenja. Provera temperature.
  • Eventualna provera softvera na računaru (samo na zahtev vlasnika računara)

Šta se postiže čišćenjem računara

Računar ima svoje hlađenje koje je sasvim dovoljno ako se čuva od kontakta sa prašinom, pepelom, vlagom … itd. Međutim, i najupornija briga o računaru često biva nedovoljna pa se dolazi u situaciju da isti bude prljav. To znači da je neophodno čišćenje, naročito pred leto, pred odmore, kada dnevna temperatura prelazi i 40 stepeni celzijusa. Kompletno čišćenje ubrzava rad računara, produžava radni vek i smanjuje rizik od kvara. Često pregrevanje procesora i komponenti dovodi do obaveznog kvara koji je u mnogo slučajeva težak i popravka je neisplativa. Dakle, bolje je i jeftinije preduzeti korake kako bi se produžio radni vek vašeg kompjutera.

Provera temperature u računaru

Temperatura u računaru je osnovni pokazatelj, odnosno da li hlađenje na računaru radi i li ne radi. Za proveru radne temperature možete koristiti proveren i dobar program pod nazivom Speccy. Preuzmite ga klikom na Speccy download, instalirajte i konstatujte temperature: Temp 1 – (unutrašnjost kućišta), Core – Procesor (CPU), grafički čip – (GPU), hadr disk ( HDD) … itd. Oznake Fan 1, Fan 2 … itd, su inače brzine kojom se okreću ventilatori (kuleri).

Takođe, nešto jednostavniji program za nadgledanje i kontrolu temperature procesora je i Core Temp. Nešto više o Speccy, Speedfan-u i ostalim programima pogledajte i na našoj stranici Programi za PC download.

Za kontrolu brzine voltaže, brzine ventilatora i temperature komponenti u kućištu možete koristiti i SpeedFan program koji je napravljen specijalno za tu namenu !

Ako niste sigurni da li vaš kompjuter pregreva ili je na granici pregrevanja, pozovite nas da proverimo.