Site icon Servis racunara Smederevo

Koji laptop kupiti?

U poslednje vreme sve češće donose mi laptopove u servisu (novije generacije) koji nemogu 5 minuta da podignu sistem, a tek da pokrenu neku aplikaciju….

Tu me vlasnici laptopova uvek pitaju zašto je toliko spor, može li da se ubrza a ne gledajući da im je prodavnica uvalila laptop za koji iako je nov ja lično ne bih dao ni 50e a plaćen je u proseku od 300 do 400e….Zašto ? Pa prvo procesor ima samo dva jezgra, frekfencija jezgra 1.0 Ghz, keš 2 mb, nema jaku grafiku a postojeća šeruje (oduzima memoriju) sa RAM i tako još više ubija laptop….

Zato ako kupujete laptop ne obraćajte pažnju samo da je fizički lep, već na ono što je zaista bitno i da vas služi dugi niz godina a ne posle par meseci da ga samo bacite. Prvo obratite pažnju na:

Procesor i grafiku

Standardni kućni laptop mora da ima dobar procesor, jer najviše od njega zavisi brzina rada laptopa. Trenutno su aktuelni procesori tipa Intel Dual Core, i3, i5, Celeron, AMD E1, E2, A4 Quad core i drugi.

Izbegavajte kupovinu laptopa sa procesorom Intel Celeron, Intel Atom ili AMD E1 jer su spori i nerviraće vas svakodnevno. Atom CPU je u redu samo za male netbook računare koji su zgodni za put i sličan privremen rad. Za bilo šta ozbiljnije, potreban je Intel ili AMD dual core ili jači.

Frekvencija mora da bude od 2 GHz naviše, osim kod Quad core ili i3/i5 procesore koji imaju više jezgara i rade dobro već od 1.7 GHz. Ispod toga ne treba ići. Znači, procesori tipa Intel Celeron ili AMD E1 od 1-1.6 GHz ne valjaju!

Grafika za standardnu kućnu ili poslovnu upotrebu može da bude Intel, ali obratite pažnju da je Intel HD3000 ili Intel HD4000 znatno bolja od Intel HD2000. Ako želite da igrate igrice ili radite neke 3D projekte, obavezno uzmite NVIDIA ili AMD grafiku, jer Intel HD Graphics to ne može da podrži.

Memorija za laptop (RAM)       

Memorija za laptop je danas standardno 4 GB DDR3 / DDR4, ali naravno bolje je ako možete kupiti laptop sa 8 GB RAM. Uvek možete dodati još memorije, pa to nije neki bitan faktor prilikom kupovine.

Hard disk za laptop (HDD, SSD)

 Kapacitet hard diska obično nije bitan faktor kod kupovine laptopa, jer su većinom od 500+ GB, što je više nego dovoljno za većinu korisnika. Uvek možete kupiti eksterni hard disk i na njemu čuvati neke glomazne stvari koje ne mogu da stanu u hard disk od laptopa.

Brzina hard diska je veoma važna jer je to najsporiji deo laptopa koji guši sve ostalo. Uglavnom imaju brzinu obrtaja od 5.400 RPM, ali pogledajte da li ima neki sa 7.200 RPM. Količina keš memorije na hard disku je bitna, vidite ako možete da nađete neki sa 32-64 MB cache.

Ako želite znatno brži rad laptopa, uzmite neki koji ima SSD (solid state disk), koji je mnogo brži od mehaničkih diskova. Jedino što su skuplji po gigabajtu, pa trenutno SSD od 120 GB košta isto kao mehanički disk od 500 GB. Tu treba videti da li je bitnija brzina rada laptopa ili prostor za skladištenje, mada uvek predlažemo kupovinu SSD-a u laptopu, a dodatno čuvajte podatke na eksternom disku.

Izbor ekrana za laptop

 Danas su u prodaji uglavnom LED ekrani, pa se izbor svodi na veličinu ekrana, rezoluciju i da li će biti sjajan ili mat.

Od veličine ekrana zavisi da li ćete laptop lako prenositi ili će uglavnom biti kao kućna, odnosno poslovna mašina koja se retko premešta. Najviše ima laptopova sa ekranima veličine 15.6 inča i rezolucijom od 1366×768 tačaka. U principu to je solidna rezolucija, tekst je krupan i lako se čita, što je dobro za osobe sa slabijim vidom.

Laptop od 15.6 inča možete lako nositi sa sobom, što ima znatnu prednost u odnosu na 17 inča. Osim toga, manje su osetljivi na ugibanje, udarce i slično, dok 17-ice lako pucaju ako se npr. tumbaju u torbi po kolima, otvaraju i zatvaraju držeći samo za 1 ivicu, i slično.

Preporučujem kupovinu ekrana od 15.6 inča sa većom rezolucijom, npr. 1600×900 tačaka, jer su mnogo komforniji za rad u programima koji imaju mnogo dugmića i toolbar-ova (Word, Photoshop, Corel Draw itd.). Ako su vam slova sitna, lako ih možete povećati. Ne kupujte neke ekstremne rezolucije jer su ekrani mnogo skuplji u slučaju loma ili kvara i teže ih je nabaviti.

Ako ćete laptop često prenositi, uzmite neki manji ekran, jer svi imaju dobru rezoluciju pa nećete izgubiti na funkcionalnosti. Preporučujemo ekran od 14.0 ili 13.3 inča LED jer imaju rezoluciju 1366×768 tačaka i povoljne su cene u slučaju oštećenja. Takvi laptopovi su idealni za česta putovanja i rad na terenu jer nisu glomazni, a imaju sve što i veći modeli, jedino što su malo skuplji. Nije značajno da mali ekrani imaju full HD rezoluciju jer je sve jako sitno i nije lako za korišćenje jer morate povećati font, dok slike ostaju male itd… vrlo nepraktično.

Ekrani od 17 inča su prilično glomazni i uglavnom se koriste kao radne mašine kod kuće ili na poslu umesto desktop računara. Imaju velike rezolucije, pa su dobri za projektovanje u AutoCad-u, DraftSight-u, crtanje u Corel Draw-u i obradu fotografija u Photoshop-u. Lako se lome, pa ih dobro pazite!

 

Exit mobile version